Process & Screenwear – Design Museum Den Bosch

Met de oudste dochter Roos ging ik weer eens naar het Design Museum in Den Bosch. Eigenlijk voor de expositie over digitale mode: Screenwear. Maar waar het meeste tijd werd doorgebracht, dat was tussen de schetsen uit een ver verleden: Process, design drawings from the Rijksmuseum.

Misschien omdat ze thuis en op school al genoeg achter schermen zat, misschien omdat het gesneden koek was voor de generatie uit 2007. Ook ik herkende bijvoorbeeld Inez Alpha, wiens digitale kunst eerder al het gezicht was van Manifestations op de Dutch Design Week, maar ook de ruimte om zelf achter een game PC te kruipen kon haar niet verleiden.

Een verdieping lager bij Process: geen schermen, geen knopjes. Alleen schetsen en tekeningen op papier. Okee, en een luistertoer. Gratis, neem voor het gemak een koptelefoon met stekker mee. Ontwerptekeningen uit het Rijks, ingedeeld in fases van het designproces. Van eerste indruk tot vastleggen van het resultaat en alle keuzes daar tussenin. De luistertour licht dat proces toe en verwijst daarbij uitgebreid naar de tekeningen.

Die fases van het proces blijken gewoon grotendeels de stappen van het hedendaagse design thinking, door met het visualiseren de opdrachtgevers en andere betrokkenen de voortgang niet alleen te laten zien, maar ook feedback te krijgen. En natuurlijk de haast Anton Pieck achtige manier van tekenen. Onverwachte aanrader!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.