Van Abbemuseum: Positions #5 & Oog in Oog met Frans Hals

Het eerste museumbezoek van 2020 zit erop: in thuisbasis Eindhoven op bezoek bij het Van Abbemuseum. Daar loopt nu (2 januari 2020) in het oude gedeelte de expositie Positions #5, en in de wisselruimte in de oudbouw (met verwijzingen naar kunst elders in het museum) Oog in Oog met Frans Hals. Een fotoverslag.

Positions #5: Telling Untold Stories

Vijf kunstenaars geven in deze vijfde editie van Positions een kijkje in een andere wereld. Of misschien geven ze wel een kijkje jouw wereld, die veranderd is zonder dat je het zelf wist. Of op een manier zoals je het zelf nog niet zag of waardeerde. Een verborgen geschiedenis, persoonlijk, gezien vanuit een andere achtergrond dan jij. In elk geval vijf kunstenaars die hard aan de weg timmeren.

Zoals Anna Dasović. Haar werk is misschien nog wel het makkelijkste uit te leggen, zonder af te doen aan de impact die het maakt. Ze brengt vergeten, misschien wel verborgen verhalen in beeld rondom de val van Srebrenica. Beelden van mannen aan de rand van de enclave, het ontnuchterende manifest voor de Nederlandse Blauwhelmen, en een rijtje boeken ‘Srebrenica, Who Cares‘ waarvan de titel met een ondertussen bekende zwarte maker is gemaakt tot Care.

Een stukje geschiedenis die we allemaal (denken te) kennen, maar toch niet… Het helpt wel ook de werken van de andere vier namen te waarderen en tijd voor te nemen. Wat de boer niet kent…. Dat mag niet opgaan eigenlijk.

Oog in Oog met Frans Hals

Deze kleine expositie is een samenwerking met het Frans Hals museum: enkele topstukken van dit Haarlemse museum zijn nu te zien in Eindhoven. En wel op een bijzondere manier: Elk stuk is gekoppeld aan een werk van een moderne schilder uit het Van Abbemuseum, en een voorwerp uit de tijd van het schilderij. Dat doet overigens denken aan de opzet van de openingsexpositie van het Stedelijk Museum Breda in 2017. Oja, uiteraard liep ik nog even een extra rondje door de vaste exposities voor een selfie. Of twee.

Positions #5: te zien t/m 8 maart 2020.
Oog in Oog met Frans Hals: te zien t/m 26 januari 2020.
Meer van Abbe in eerdere blogs: Van Abbemuseum op Tikfout.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.