Oorlog hoort in een museum.
Een motto kan best eenvoudig zijn, zoals deze van het Nationaal Oorlogs- en Verzetsmuseum Overloon. Vandaag, 5 mei, ben ik met Martijn op roadondetrip gegaan en hebben we een bezoek gebracht aan dit museum. In onze herinnering was het vooral buiten te doen, met achtergebleven oorlogstuig in het bos en een klein museum. Dat is nu behoorlijk anders…
Het museum is verdeeld in twee delen: het Oorlogsmuseum met herinneringen aan de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog, en het Marshall museum met de hallen gevuld met scénes en materiëel.
Het Oorlogs- en Verzetsmuseum
Zoals je ziet geen foto’s uit het Oorlogsmuseum, ik vond het gewoon niet passen. In dit deel veel attributen, foto’s en korte omschrijvingen van de gebeurtenissen die leidden tot de Tweede Wereldoorlog, wat er tijdens en kort na deze gebeurde. Over de opkomst van Hitler, Nazi Duitsland, oorlog en verzet in Nederland, de Holocaust, maar ook stukjes uit het Italië van Mussolini, het Spanje onder Franco & de oorlog in het Verre Oosten.
Slechts eentje heb ik gemaakt, als beeld hoe heftig de vrijheid binnen kan komen:
Daarnaast een element om je, voor zover mogelijk, een bombardement mee te laten maken. Na het plaatsnemen in een vliegtuig kijk je mee door het bommenluik, waar je de bommen en het afweergeschuit onder je voeten ziet. De bommen vallen daarna om je heen op een marktplein, waar op de gebouwen de effecten daarvan meer dan levensgroot in beeld komen. Tot slot een verblijf van een minuut in een schuilkelder, met alleen het geluid van de bommen, het flikkerende en uitvallende licht en een stem op zoek naar zijn kind te horen en te zien.
Het Marshall museum
Dit deel bestaat uit een aantal aan elkaar gekoppelde hallen waarin veel voertuigen en wapentuig is verzameld. Van het park buiten is weinig meer over, dat is deels vervangen door een klimbos. Vrijwel al het materiaal is naar binnen verplaatst en er is nog veel meer bijgekomen.
Een deel is opgesteld in rijen, maar ook een groot deel is in scenes neergezet zoals de Slag om de Ardennen of D-Day. In deze collectie niet alleen voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog, maar ook steeds meer uit de periode daarna. Zoals dit imposante landingsvoertuig.
In mijn beleving was het park buiten leuker – voor zover je het leuk kunt noemen – door de wandeling, de natuur en de ruimte tussen de voertuigen, dit heeft natuurlijk ook zo zijn voordelen: onderhoud. Onder een dak blijft een brok groen geschilderd staal natuurlijk een stuk beter in stand dan buiten in weer en wind.
Er stond zelfs een bordje waarin excuus werd gemaakt dat de kleding van de poppen in verband met de klimatologische omstandigheden in de hallen replica’s waren. Alle voertuigen zagen er dan ook piekfijn uit. Op een paar bij de ingang na: deze waren net naar binnen gereden voor reparatie aan de modder en draaisporen op de grond te zien. Wat een klus.
De Bunker
De Bunker is op reis geweest door het land om je na te laten denken over oorlogssituaties. Hele persoonlijke vragen, kleine gebeurtenissen uit de oorlog, waar eigenlijk geen goed of fout op te geven is. In drie etappes word je in een situatie geintroduceerd waarna je voor jezelf een keuze moet maken: wat zou jij doen?
Na die drie ruimtes kan ieder zijn keuzes ingeven in een scherm. Je ziet hoeveel mensen dezelfde keuze hebben gemaakt… en blijkt elke keuze gebaseerd op een keuze die iemand ooit echt heeft moeten maken. Opgetekend in een dagboek of anders.
Samen met de schuilkelder uit het andere deel zijn dit de elementen die de rest van het museum pas echt tot hun recht laten komen. Ze maken de tanks persoonlijk. Objecten met een verhaal. Zelfs de kogelhulzen komen tot leven: ze hebben een doel gehad.
Hoe ver ga jij als het gaat om het behouden en desnoods terugwinnen van vrijheid?
Op 6 februari 2019 bracht ik samen met mijn dochter Roos een nieuw bezoek. Lees hier meer!