Dit was Koningsdag Eindhoven

Zo. De Koning tevreden, ik tevreden. De afgelopen drie maanden drukte ik het gaspedaal vol in voor Koningsdag Eindhoven. Op enkele berichtjes op social media na heb ik daar weinig over gezegd. Vanwege de drukte, maar vooral: Alles was natuurlijk onder geheimhouding…

In elk geval tot een week of twee geleden, toen in een persconferentie de opzet bekend werd gemaakt. Een hernieuwde opzet trouwens. Zoals je de burgemeester hoort zeggen werd het niet alleen een Koningsdag zonder publiek, maar ook zonder genodigden. Geen rondje buiten, maar een unieke talkshow met slechts enkele gasten, te zien bij de NOS. En vooral ook met een extra online programma, al even uniek voor een Koningsdag. Vanaf dat moment zag (en las) je veel deelnemers dan ook terecht trots vertellen over hun aandeel. Op 26 april 2021, de dag voor Koningsdag, plaatste ik daarom dit stukje op LinkedIn:

Buiten de hekken op de High Tech Campus.

Eindhoven, 7 uur vanmorgen.
De Strip van de High tech campus.
Klaarwakker. Zeker na de corona sneltest op dit tijdstip.

Stilte, rust, zo lijkt het op de foto. Maar niets is minder waar. Achter de schermen is en wordt keihard gewerkt om morgen een geweldige #KoningsdagEindhoven neer te zetten.

Wie mij kent, weet dat ik dan ook prima gedij achter deze schermen, juist om anderen daarvoor te kunnen zetten. En het maakt me dan ook trots om te zien wat er al voorbij komt. Wat mensen laten zien over hun of andermans aandeel in deze Koningsdag, en eigenlijk in Eindhoven, in de Brainport regio en eigenlijk in heel Nederland en zijn bijdrage aan een mooie wereld tot ver daarbuiten. Hier op LinkedIn, maar ook op andere (social) media.

Expres geen namen nu.
Anders ga ik vast iemand vergeten.
Da ge bedankt zij, da witte.

Morgen gaan we Nederland wat laten zien!

🧡

Koningsdag als festival

Ik was onderdeel van het communicatieteam: een elitesquad samengesteld van experts van de gemeente Eindhoven, Eindhoven 365, Brainport Development & Innovation Origins. Samen met Annelotte, Anja, Chantal, Claire, Corine, Edwin, Elcke, Marjolein, Natasja, Rik & last but not least Thijs. Samen hebben we de programma van het fysieke bezoek van het koninklijke gezin doorvertaald naar een online festival en dat de wereld in gebracht. En natuurlijk ook Jasper en Mariola, de eerste waarmee het online platform technisch op poten is gezet, de tweede als het gezicht van productie voor mij. Want ook daar zat natuurlijk nog een heel team achter.

Er kwam dus nog veel meer content online dan alleen de registratie van het bezoek zelf. Voor Oranjefans, met een speciale backstage. Voor Muziekliefhebbers, wat is een Koningsdag nu zonder muziek? Ook voor – en van – de Eindhovenaar zelf, want wat is Koningsdag nu zonder de presentaties & demonstraties van verenigingen, clubs & cultuur, maar ook lokale helden?

Ondertussen loopt de opleiding bij van der Hilst ook door:
Ik kon de oefening zakelijk tekenen meteen goed benutten…

We lieten nog veel meer zien. Was de TV uitzending beperkt in de tijd, online was er veel meer ruimte mogelijk. Voor de designliefhebber en maker. Zoals een item van de Ontdekfabriek, een stukje Design Academy met dank aan de Impromptu Graduation Show #2 in de Kazerne, een Designloterij. Ook met food design, een bijzonder stukje vanuit de Treeswijkhoeve. Voor de Citylover, met items over de stad zelf zoals een food tour, enkele highlights, een stadstour, een special van Eindhoven Airport. Tech was er ook: Met een video van ASML, enkele studententeams van de TU/e voor een indruk wat ze daar allemaal presteren, en… een Tech quiz. En natuurlijk de making of van Whether a Wall, het slot van het officiële gedeelte: de Sioux productie met drones, Chagall en de dansers van onder leiding van David Middendorp. Hierboven staan alle linkjes, geniet ervan zolang het kan!

Zoals de Koning tot slot uitsprak: ,,Een Koningsdag om nooit te vergeten, en nooit te herhalen”. Want we missen toch echt het publiek, live aanwezig. Maar ook op Koningsdag, net als op het werk, gaan we de komende jaren elementen van deze vrijwel geheel online editie terugzien. Wedden?

Ik zeg niet voor niets vrijwel geheel online… Want wie opgelet heeft, zag dat er genoeg elementen uit de stad Eindhoven terugkwamen. Inwoners hebben mee kunnen doen aan een fotowedstrijd. Er zijn Wijkkoningen gekozen. Drones brachten versieringen in beeld. Selfies & andere video’s zijn opgenomen om te tonen tijdens het bezoek en op andere plekken. Alles binnen de strenge, maar noodzakelijke corona maatregelen die op Koningsdag nog golden. Allemaal manieren in ontwikkeling om hybride samen een event te vieren.

Backstage in coronatijd

Wat ik niet hoef te herhalen: de stress door corona. Natuurlijk is het even wennen aan een team waarbij iedereen op afstand werkt, en lang niet iedereen elkaar kent. Maar vooral: corona zelf. Een uitbraak op de basisschool van mijn jongste dochter. Hoppa.

Alle gezinnen van de getroffen klassen in quarantaine, een paar dagen later zelfs de hele school, met twee PCR-testen gepland om de verspreiding te stoppen. En isolatie, voor diegene die wel positief getest werd. Of… die zéker niet besmet wilde worden. Ik ben nog nooit zo snel op mijn werkplek geweest, want ik sliep dus voor de zekerheid op ons thuiskantoortje…

En gelukkig bleek op dinsdag, een week voor Koningsdag en 6 dagen na de uitbraak, de eerste PCR-test bij de GGD negatief. De tweede volgde zondag, maar op zaterdag gooide mijn moeder een sneltest voor iedereen door de brievenbus. Negatief. Toch al iets meer rust. Zondag volgde de PCR-test bij GGD, en zoals je hierboven al las op maandagochtend ook nog een sneltest op locatie. Alles negatief, hartstikke positief!

Meer foto’s zien? Kijk bij het Koninklijk Huis. De NOS uitzending is trouwens ook online terug te kijken. Dat moet ik ook nog doen: van Koningsdag zelf heb ik verder weinig meegekregen. Op de dag zelf nog even de streams in de gaten houden, paar puntjes op de i her en der, wat hand- en spandiensten. Nagenieten doen we nog wel een keer in de zomer, als we corona onder de knie hebben. Dan halen we Koningsdag in met het team. Ik vermoed zonder de koning zelf, maar wel met genoeg oranjebitter. Mijn tijd binnen de gemeente zit erop, maandag Start (hint) ik ergens anders…

Koningsdag 2021 bij de NOS.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.