Geen geduld voor goede voornemens: start een cursus Lightroom

Als ik een goed voornemen met je wil delen, is het niet te wachten met je goede voornemens op de start van het nieuwe jaar. Als je weet dat je iets wil, waarom start je niet gewoon? Blijf jezelf uitdagen!

Zo ben ik in september 2019 gestart met een fotografiecursus. Het resultaat heb je ondertussen wel voorbij zien komen op de socials of hier op Tikfout. Met zelfstudie en veel oefenen kom je een heel eind, maar even wat theoretische onderbouwing en opdrachten maak je echt reuzestappen. De techniek van de camera. Compositie. Gebruik van licht. RAW. HDR.

Dit jaar ben ik ook verder gegaan met de vervolgcursus, die zich meer richt op concept. Nu met corona is dat wel even lastig: werken met modellen of in de studio met flitsers zit er even niet in. Gelukkig worden die lessen ingehaald zodra het weer kan.

Blijf jezelf uitdagen: Lightroom

Stilzitten is geen optie. Blijven oefenen wel. Natuurlijk ben ik wat extra naar buiten gegaan voor foto’s. De laatste paddestoelen. Geldrop Wintersfeer. Glow Eindhoven. En op een dag als vandaag zit ik uiteraard te wachten op de beloofde sneeuw. Maar de beste keuze begin december, bij de start van de lockdown: een cursus Lightroom.

Ik kon al best aardig uit de voeten met het programma. Net zoals de basis van Adobe Photoshop. Beetje met lagen, maskers en filters om kleuren aan te passen voor de juiste sfeer en kleine storende elementen weg te halen. En recent ook van Rush, Spark en Premiere. Omdat bewegend beeld nodig was voor de uitingen van Manifestations…

Maar ook omdat ik het zelf ook nodig vond het concept van die programma’s te kennen. Omdat ik betere foto’s wilde maken, maar ook zakelijk beter uit de voeten wil kunnen met beeld. Al is het alleen maar als gesprekspartner of een creatieve briefing. Communicatie wordt namelijk elk jaar meer visueel. Beeldtaal is steeds belangrijker. Verrek, het is zelfs alsof dit blogje in 2015 getikt had kunnen worden, of zelfs nog eerder. En sinds die tijd is de invloed van beeld alleen maar meer geworden.

Enfin, de cursus Lightroom. Ik dácht dat ik al een heel eind was met ’t uitproberen van alle schuifjes en zo nu en dan een blog of vlog opzoeken over een specifieke uitdaging. En dat was ook zo. In de cursus werd ik meegenomen in de bewerking van een aantal type foto’s. Ja, even de kleurbalans goed zetten. Beetje spelen met de belichting. 75% wist ik dan ook wel… Maar dan: net die finesse, die laatste stappen. Magie.

Een voorbeeld. Deze foto maakte ik in 2019, aan het begin van de cursus. De opdracht was puur gericht om te zien hoe groot het dynamisch bereik van de camera was. Een foto van donkere plek met een lantaarnpaal. Wat gebeurt er als je juist geen zwarte vlakken wil met de lichte plekken? Met schaduwen? En wat doet het diafragma met zo’n felle lichtbron? Geen perfecte foto, dat kwam later.

En dit is dezelfde foto die ik eventjes door Lightroom heb gehaald. Wat je dan toch nog uit een simpele JPG kunt halen. Het is overigens de Tongelbrug over het Eindhovensch Kanaal. Natuurlijk wil ik vooral beter leren foto’s te maken die rechtstreeks uit de camera al goed zijn. Lightroom dient om die foto dan nog wat beter te maken, of juist een sfeer te geven die anders niet mogelijk is.

Zeker de combinatie van techniek, van de foto maken en weten hoe deze te bewerken, dat maakt me blij. Zoals deze foto van een ster van licht, tussen de kerktorens van de Brigidakerk in het centrum van Geldrop. HDR en bewust zo genomen, omdat ik wist dat ik daarna met Lightroom wat extra glas aan de schittering op het dak van het schip kon meegeven. Uitgeleerd? Nooit. Niet met Lightroom, niet met marketing, niet met communicatie… Binnenkort daar meer over!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.