Van Gogh in Saint-Rémy-de-Provence

In de voetsporen van Vincent van Gogh: Van Gogh heeft naast de stad Arles ook elders in deze regio zijn sporen nagelaten. Zoals in Saint-Rémy-de-Provence, waar de instelling staat waar hij zich vrijwillig liet opnemen. Ook hier een wandelroute, die je brengt van het centrum van het dorpje naar die instelling, Saint-Paul-de-Mausole.

Daar heeft Vincent ongeveer een jaar gezeten en ontzettend veel werken geproduceerd. De Wandelroute is enerzijds simpeler dan die in Arles, maar eigenlijk veel beter. In een kilometer staan langs de weg een reeks borden waarom een schilderij van Van Gogh staat met uitleg over de achtergrond. Haal je de luistertour bij de VVV aldaar, dan krijg je nog veel meer informatie. Die luistertour heeft overigens ook een deel over gebouwen en bekende inwoners van het stadje zelf.

Wij volgden echter dus het deel wat ons naar Saint-Paul-de-Mausole bracht. Helaas is de luistertour nog niet in het Nederlands, maar ondanks dus wat vertaalwerk voor de kinderen: het is echt een aanrader. Niet alle schilderijen zijn (overduidelijk) op die plek gemaakt, maar het verhaal erachter brengt je haast in het brein van Van Gogh voordat je een voet over de drempel van de instelling zet. De stijl van de schilderijen, waarom de cipressen, wat Vincent ermee wilde zeggen en laten zien aan zijn broer Theo…

Saint-Paul ligt dus net buiten Saint-Rémy-de-Provence, aan de rand van de Alpilles. De geestelijke instelling is nu ook nog in gebruik. Of de man op de foto van de olijfboomgaard er ook om die reden zat? Van hem wisten we het niet zeker. Wel hoorden we wat bijzondere geluiden van achter een muur. Niet voor niets wezen borden bij de ingang dus op dat feit. Ook nu nog wordt er gebruik gemaakt van kunst om de patiënten te helpen. In de museumwinkel dus genoeg tekeningen en schilderijen te zien en te koop.

Niet alles van Saint-Paul is dus toegankelijk. Wel een stuk van de abdij, met daarin de binnenplaats en rondgang. Vol met Japanners met grote hoeden overigens, allemaal op jacht naar de perfecte Instagram Selfie. Ze namen daarbij haast evenveel de tijd als Vincent voor een zelfportret met kwast & verf. Uiteraard wilden Saar en Roos ook een mooie foto. Een paar zittend, met een blik op oneindig, maar ook nog gewoon samen met papa of mama. Bij het beeld van Vincent of in de kamer van de schilder.

Niet dat het écht zijn kamer was, maar zo zou hij eruit gezien kunnen hebben. De kamer en ook een keuken zijn gemaakt voor een film, maar een kniesoor die daarop let. Hier schilderde hij ook de bekende Sterrennacht, naar verluidt mogelijk terwijl hij uit het raam keek van de mannenafdeling.

Vincent vond het zelf maar een mislukt schilderij. Ondertussen is dat werk de inspiratie geweest voor velen en is er zelfs een fietspad met het sterrenpatroon. Ook een onderdeel van een Van Gogh route, maar dan voor op de fiets en dichter bij huis.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.